Julen 2018

I  julas var det 20:e året i rad som vi anordnade en födelsedagsfest för Jesus på julafton. Det har blivit en otroligt fin tradition, som är väl värd att bevaras.

Jag har skrivit om det som händer runt julen i flera år, länkar in förra årets inlägg: TACKSAM!   som beskriver så bra det här året också. Fylld av tacksamhet och djupt imponerad av vad det går att göra när så många är delaktiga och bidrar med sin del, litet som stort. Om jag börjar att försöka räkna alla, blir det tusentals; alla möjliga givare, alla som har stått ”vakt” vid julgrytan, alla volontärer vid julutdelningen och på julafton. Städare både före och efter jul. Fantastiskt att få vara en del av det här!

Årets resultat:  Vi har beviljat bidrag till 400 hushåll, det är fler än tidigare år. Insamlingens resultat blev 345.000:-, som oavkortat går till julutdelning och julaftonsfest. Det räckte dock inte hela vägen, men från förra årets julinsamling som var vårt absoluta rekordår, hade vi sparat 52.000 som precis täckte årets utgifter!   Vi har fått ca 600 julklappar att dela ut till barnen! Det var nog rekord på antal julklappar.                    STORT OCH VARMT TACK till alla givare och till alla som på något sätt har varit med att genomföra insamlingen och utdelningen. Dessutom hade vi en fantastisk födelsedagsfest på julafton med 150 gäster, högklassig mat från våra gotländska företag och en fin gemenskap i blandade åldrar. Mycket bättre kan det inte bli.

En liten anekdot:

I år var det första julen någon tillverkat ett pepparkakshus, och det var inte vilket pepparkakshus som helst, en kopia av Frälsningsarméns hus på Mellangatan.
Otroligt imponerade verk av Erica Brodin.
För att få med alla dessa detaljer så förstod jag att det hade föregåtts ett grundligt förarbeta,  en noggrann studie av huset alla vinklar. Det största jobbet kanske har varit innan själv byggetimg_1102.
Jag fick tillåtelse att flytta det för att få en centralare plats för allas påseende på julafton. Det stod på en stor bräda, så det gick lätt att bära över den till en skänk i entrén, tills  jag skulle skjuta brädan lite åt sidan för att….
Då hände det som absolut inte fick hända, av någon oförklarlig anledning  ”råkade”  långfingret komma åt en av väggarna och väggen viker sig.
På en 100 dels sekund hade JAG förstört ett mästerverk som hade krävt månader av arbete ……
Jag blir som förstelnad, alla känslor som finns rusar inom mig, vad hände? vad har jag gjort?
Det mest kloka jag tänker är att jag absolut inte ska försöka göra någonting för att försöka återställa det, jag sms:ar till Erica : ” det hände en olycka när vi flyttade huset, jag tror du måste komma och försöka laga, jag vågar inte röra”.
En halvtimma senare är hon på plats och plockar fram sitt verktyg = kristyr. Börjar med sina mästerliga händer försiktigt lyfta taket som vikt sig. Jag vågar inte ens titta på ifall allt ska falla ihop, så jag går och lämnar det till experten att laga sitt eget verk.
Senare får jag ett sms från Erica: ”Jag har plåstrat om huset. På något sätt har det blivit lite mer sympatiskt med sina sprickor och skevheter och ärr. Kanske gentemot alla som kommer till Krukmakarens Hus för att få läka”.
img_1104
Helt plötsligt fick det en vändning! ”Olyckan” personifierade hela Krukmakarens Hus vision: när livet gör oss illa, kan vi bli mer hela igen.
Så här i efterhand känns jämförelsen lite förmätet när jag tänker på alla livsöden jag möter, men låt det få vara en bild av livet. Det som kan se kaotiskt ut när det händer, kan vändas till något gott.
”Skulle inte jag kunna göra som denna krukmakare gör, säger Herren
Som leran är mina händer så är ni i mina händer.”
Jeremia bok 18
/Anki

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s