Människan är och förblir en helhet!

I dag var jag och lyssnade till en mångfacetterad och fascinerande föreläsare:

Peter Währborg, forskare, professor i beteendemedicin, docent i kardiologi, leg. läkare, psykolog och psykoterapeut. Hans huvudämne var: Därför har stress blivit en sjukdom, den stressade hjärnan – modern ohälsa.

Han belyste sambandet mellan själ och kropp som oskiljaktiga, utifrån ett vetenskapligt perspektiv, och var ganska tuff i sin framtoning om den oförståelse som fortfarande finns omkring detta. Ett av hans projekt var  att jobba för att detta skulle finnas med i läkarutbildningen. Föreläsningen avlutades med orden:  Nu är det hög tid att stryka ett streck över dualismen! Människan är och förblir en odelbar helhet!

Det var som balsam i mina öron! I ett utdrag från ett blogg inlägg för ett tag sedan skrev jag:  ”……jag har så svårt att förstå hur det kan vara möjligt att man inom människoyrken kan  separera själen med kroppen. Att focus  är på det synbara, det som påvisas som ”sjukt”  genom prover/röntgen mm. Medan insidan ropar: ”Lämna mig inte! Se mig!  Lyssna på mig! Det kanske inte syns, men det gör såå ont och är så förvirrat i mig!” Det här vet alla upplysta människor, men ändå ignoreras det. Väljer vi att inte se det som inte syns, för det är helt enkelt lättast så? Kan det vara så illa att det är ekonomin som styr? Där bedrar vi oss i så fall själva,  smärtan i själen kommer till slut upp i andra skepnader i kroppen. Det är inget att leka med, men ändå upprepas det hela tiden.”

Det var riktigt häftigt att lyssna till någon som hade forskat i det här och kunde ”lägga bevisen på bordet”, det som man alltid vetat men inte hade vetenskapliga belägg för.

/Anki

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s