Vårt första barnbidrag för 31 år sedan.

I helgen tog jag fram böckerna där jag skrivit lite om våra barns utvecklingen det första året. Det ligger nära tillhands att bli lite nostalgisk när barnbarnen gör intåg, man minns ……

I vårt äldsta barns bok hade jag sparat utbetalningen på det första barnbidraget, till min förvåning ser jag att för 31 års sedan var bidraget 825:-

 

IMG_2842

Under dessa 31 år har alltså barnbidraget höjts med 225:-, till nuvarande 1050:-! (Blev just nu korrigerad att det betalades ut 825:- per kvartal, så höjningen är betydligt högre)

Jag blir nyfiken och googlar på barnbidragets historia, jag kopierar ett stycke här:

”1948 lanserades en ny typ av barnbidrag, ett allmänt. Med allmänt menas att alla får ett lika stort barnbidrag, oavsett inkomst. Detta barnbidrag ersatte helt barnavdraget och anses vara en grundpelare till den moderna välfärdsstaten . Målsättningen med det allmänna barnbidraget var att utjämna de klyftor mellan rika och fattiga som var stora på den tiden. En intressant sak med utformningen av detta barnbidrag, var att det endast betalades ut till mamman. Detta var förvånansvärt vid denna tiden då det allt som oftast var mannen i hushållet som var försörjaren och hade hand om ekonomin i hushållet. Utbetalningen skedde kvartalsvis och uppgick till 65 kr per barn. Vid denna tid så var detta en högst ansenlig summa och innebar faktiskt att inkomsten för barnfamiljer i genomsnitt ökade med 6 %. Genomsnittsinkomsten vid det här laget var 4300 kr/år och barnbidraget blev då 260 kr/år och barn vilket alldeles säkert var ett välkommet tillskott för barnfamiljernas privatekonomi.”  (drygt 16;/mån).

”I Sverige så lanserades den första varianten av barnbidrag år 1937. Det var då ett inkomstbaserat bidrag. Syfte var att med detta bidrag stötta bättre behövande mödrar, exempelvis änkor och handikappade. Ur ett välfärdsperspektiv så var detta barnbidrag en del av av ett system som minskade fattigdom och bidrog till att motverka ojämlikheter i Sverige under denna tid.”

 

När jag hör föräldrar som sätter in barnbidragen på ett konto till barnen, då har orsaken till barnbidragets uppkomst helt förlorats. När jag hör föräldrar som lider för att de inte har råd att köpa vinterstövlar eller betala avgiften till dans skolan etc, då förordar jag ett inkomstbaserat bidrag.

Barnbidraget har blivit en helig ko, den som vågar röra det behöver mod. Människan vänjer sig snabbt vid att ha…och nåde den som tar bort något från den som redan har. Det är människans dilemma.

Men vi behöver ju inte invänta politiska beslut, vi kan göra egna beslut och att dela med sig av det vi har….

Anki

 

 

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s