Skäms på er Visbybor.

I Gotlands Allehanda kan vi läsa:

Efter den blodiga massakern, utanför ringmuren där Valdemar Atterdag den 29 juli 1361 besegrade Gotlands bönder utanför stadsmurarna, lät han skria ett privilegiebrev. Det är generöst och garanterar borgarna/Visbyborna att livet ska gå vidare som tidigare. Inget sägs om plundring och brandskattning. Vi vet inte hur likgiltiga Visbyborna var, det enda som vi vet är att de inte deltog men tycks ha skämts för det efteråt och därför skapat en skrönan om brandskattningen. För stadsborna handlade det om att rädda sina egna liv och skapa bästa möjliga framtid.

Dick Harrison menar att det i dag inte föreligger några särskilda större tvister omkring händelserna 1361

Hur skämmigt är inte detta! När jag såg på ”Vetenskapens värld” i veckan så upprördes jag av det makarbra jag hörde och såg. Dessutom hade Visbyborna mage att skapa en skröna om att de också minsann fått lida, för att skugga sanningen för generationer framåt! Jag hittar inget bättre ord än att jag skäms.

http://www.svtplay.se/vetenskapens-varld

 

Som inflyttad Visby bo sedan 25 år, vill jag be landsbygden om förlåtelse för att Visby borna valde att gömma sig bakom en stark och trygg mur när bönderna fick gå en kallblodig död tillmötes, och att de lurat generationer igenom att de också minsann blev drabbade av plundring och branskattning.

Kanske de allra flesta människor som inte är tränade att försvara sig skulle valt samma väg. Den handlingen kanske jag inte ska vara för snabb att dömma. Däremot att inte ta ansvar för sin passivitet och gömma sig bakom en skröna är ruttet. Hur tog dom överlevande detta på andra sidan muren? Inte underligt att det växte fram ett motsättningar till Visbyborna.

Har alltid förundrats över hur detta slag spelas upp år efter år under medeltidsveckan, att man väljer att lyfta det mest destruktiva som hänt på Gotland. Det måste väl finnas något annat att lyfta fram som samtidigt är underhållande  och som vi kan stolta över. Som vi vill föra vidare generationer framåt,

och som är sant!

/Anki

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s