Vilken gåva att som 15 åring kunna ge konstruktiv kritik.

I dag var vi på utvecklingssamtal med vår nyss fyllda 15 åriga dotter. Numera, eller i alla fall i Elviras skola, så leder eleven själv utvecklinssamtalet. Hon hade fått med sig frågor hem att tänka igenom och när vi kom till skolan idag  så fick hon en dagordning att följa.

Hon började med att hälsa oss välkomna till mötet och följde dagordning punkt efter punkt. Allt ifrån hur hon trivdes i skolan med kompisar och lärare, till vilka ämnen som hon var stark i och som hon var mindre stark i, vilka strategier hon hade för att utveckla sina svaga sidor mm. Hon var helt avslappnad och ledde samtalet som om hon inte gjort annat. Hon överraskade mig ordentligt, för att tala i grupp är något hon aldrig gillat och jobbat hårt på att våga göra.

Dagordningen avlutade med den klassiska punkten ”övrigt”. Läraren frågade om hon hade någon sådan, och det hade hon.

Nu önskar jag att jag kunde beskriva hur hon med oförändrad kroppshållning, i lugn och ro framför konstruktiv kritik till sin lärare som hon sitter mittemot. Ungefär så här säger hon: Jag skulle vilja prata om samhällskunskapen på måndagarna när vi har ett 120 min pass, jag och flera i klassen har pratat om att vi tycker att det blir för långt att bara sitta och lyssna. Vi föreslår att man kan varva med att få göra andra uppgifter,  man orkar inte ta in så mycket på en gång,  man stänger av hjärnan till slut. Punkt.

Så busenkelt, snyggt framfört! Konstruktiv kriktik utan en uns av anklagan och det landade väl hos läraren.

Jag fick mig en riktig lektion av min 15 åriga dotter idag. Om jag är stolt? Superstolt!

Anki

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s