Frälsis bjöd in till en bred familjefest på julafton!

För ca 15 år sedan började vi med att fira Jesus födelsedag med en julaftonsfest.  Min vison var/är att  öppna upp  ett alternativt julfirande till  de slutna familjebanden som är så starkt förknipppat med julen, när släkten/familjen samlas och julefriden ska infinna sig i hemmen. Verkligheten kan vara den motsatta; ett rent helvete!  Jag har mött så många genom åren som har ångest i  månader inför julen och alla förväntningar som de inte orkar att leva upp till, så många bittra minnen. Det finns lika många orsaker som människor; allt ifrån ekonomisk press till alkoholen som tar över, till familje relationer som inte fungerar, och ensamheten gör sig påmind mer än någonsin.

Vi vill möta behov och öppna upp för en bred familjefest där man kan känna sig hemma och få smaka på julefrid. Jag tycker att vi har lyckats med att nå det målet. Genom åren har jag  känt en frustration att jag inte nått fram med det budskapet till media som uppmärksammat vårt firande. Bilden av ett alternativt firande för en bestämd utsatt målgrupp sitter som fastklistrad.  Där  beskrivs vi mer som  ”hjältar” som offrat oss och ordnar mat för hungriga. Den bilden var sann decennier tillbaka.  Vem känner sig bekväm med att gå till ett firande där några har offrat sig att skapa något för min skull?

Det har det varit viktigt för mig att skapa en ”riktig” fest och i den ingår ett julbord,  därför har vi behövt att ta emot anmälningar, men även förberett  oss att ta emot ett antal  gäster som droppar in. I år uppgick anmälningarna till 130 personer, som var vårt tak , så vi fick gå ut med att det var fullbokat men att alla var välkomna till gudstjänst och fikat. Det känns aldrig bra, men  att anordna ett julbord  för så många personer  kräver ganska mycket. Allt är byggt på volontärer,( i år var det 15 st).  All mat som serveras är  baserad på sponsorer från restauranger, från några  företag har vi fått förmånen att beställa, så vi har säkrat julbordet med skinka,  frestelse, köttbullar, korv, lax, och så tårtan till kaffet. Resterande har vi faktiskt ingen aning om vad och hur mycket vi får från år till år,  det kräver sannerligen att ha  is i magen. Varje år blir jag lika djupt rörd över det dignande bord som blir till,  tack vare alla givmilda och generösa företag, och volontärer som kompletterar och garnerar med  stor omsorg och hängivenhet.

Jag inbillar mig inte att alla känner sig hemma och bekväma hos oss,  därför är jag så glad att det växt  upp fler alternativ de sista åren. Behovet är glasklart, i år vi hade 130 anmälda gäster plus våra volontärer. Jag har läst mig till i pressen att Röda korset hade 160 gäster sammanlagt på fyra olika platser över ön. Birkagården som är vårt härbärge hade också öppet. Det tycker jag är helt fantastiskt att man kan välja ett firande där man känner sig mest hemma!

Julen hos oss handlar inte bara om mat, så här  kan en jul se ut  hos oss på Mellangatan:

Vi börjar med att uppmärksamma och hylla födelsedagsbarnet Jesus, i en gudstjänst kl 11.00 i Oscarssalen,  Sedan är det en  möbelrokad i Oscarssalen, då stolar lyfts bort, granen dras fram i mitten och  godis & frukt bordet öppnas upp. Det minglas och äts godis medan barnen hjälps åt att klä granen. Under tiden har det droppat in fler besökare och några har gått hem. Sedan är det dans kring granen till levande musik, ett uppskattat inslag. För att slippa långa köer till julbordet  så introducerade kökschefen Karin julbordet och bjöd först alla barnfamiljer att börja gå en trappa ned till julbordet. Under tiden bjöds det på aptitretare , sillröra på små knäckebrödsbitar och musikunderhållning.

När väl alla fått äta sig mätta av ett fantastiskt dignande julbord, går vi upp till Oscarssalen igen där lekar tar vid.  I år fick vi besök av ett gäng tomtenissar som delade ut godis strutar till alla ”snälla” barn, små som stora:).  När tomtenissarna lämnat oss  en minut i tre,  visas ”Kalles jul” på storbildsvideo, samtidigt är kaffet, tårta och massa goda kakor uppdukat i kafét. Man väljer att gå ned och sitta i lugn och ro och dricka kaffet i kafét eller ta med  upp till ”Kalles jul”. När  gästerna börjar droppa av hemåt vid 16-tiden, får den som önskar ta med sig julmat hem, och så skickar vi med en julblomma (som har forslats ned till oss under dagen av någon trädgårdshandlare).  I den mån vi har julklappar till vuxna delar vi ut till de som vi vet går hem ensamma.  Julklappar till barn delas ut innan jul till familjer med ekonomiska behov, Läs mer om det i ett tidigare inlägg.

Detta är genomförbart  tack vare alla generösa sponsorer och entusiastiska volontärer, som med en sådan glädje är med och skapar en fest. ALLT görs och ges med en sådan glädje så jag blir helt tagen och saknar ord. Det är en så  atmosfär av värme och kärlek, där alla gäst som volontärarbetare tackar för att dom fått vara med, och frågar om dom får vara med nästa år igen.  Många ord viskas i mitt öra som: ”Ni har räddat min jul”.

Kan det bli något annat än bra när alla vill vara där, gäst som volontärarbetare, och  alla går hem glada och nöjda!  

Det är inte ofta jag fått vara med om att förverkligandet av en vision faktiskt blev ett strå vassare:)

Anki

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Frälsis bjöd in till en bred familjefest på julafton!

 1. Ro Mi

  Hej Anki

  Jag nskar Dig ett fortsatt fint r med allt vad det innebr.

  Tyvrr s fick jag inte inbjudan till julafton frens den 30 december s det var tyvrr frsent.

  Mvh Lil

  Date: Sun, 29 Dec 2013 23:12:09 +0000 To: romili81@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s