”Håll grytan kokande”! Trevligt inslag i gatubilden eller ett verkligt behov?

Så föddes idén ”Håll grytan kokande”:

Kapten Joseph McFee, ledare för Frälsningsarmén i San Francisco, hade allvarliga ekonomiska problem inför julen 1891. Han hade lovat att ge mat till tusen av de fattigaste i staden, men han hade inte pengar att köpa någon mat för. Han låg vaken om nätterna, bad och tänkte på hur han skulle kunna skaffa pengar för att fullfölja sitt löfte.
Då, tidigt en morgon, kom han ihåg ”Simpsons gryta”, en jättestor gryta i England placerad så att förbipasserande kunde lägga en slant eller två för att hjälpa de fattiga. Nästa dag satte kapten McFee ut sin gryta vid Oakland Ferry med en skylt där man kunde läsa: ”Håll grytan kokande!” Snart hade han nu tillräckligt med pengar, så att de behövande människorna kunde äta sig mätta vid jul.  (Frälsningsarméns hemsida)

Grytan lever kvar, men behoven har ändrats utmed tid sedan 1891,  i vårt land har de flesta mer eller mindre mat på bordet och vi kan äta oss mätta. Men vi ska inte  invaggas i tron att vi lever i ett land där alla kan duka fram ”julmat” på bordet , eller att det ryms ett julklapps konto i familjers budget.

När jag tar del av ansökningarna som kommit till oss under november och december månad så grips jag av livsberättelserna och ångesten över att inte räcka till.  Det handlar om långtids arbetslöshet/utförsäkringar/ sjukskrivningar,  diverse tillfälligheter som drar ned ekonomin, som i sin tur drar med sig djupa depressioner.  Det är inte rättvist, skillnaderna är stora i vårt samhälle.

Julklappsreklamerna exluderar en stigande grupp i vårt samhälle,  nivån på julklappar har fått orimliga proportioner, ångesten stiger under december i många familjer inför barnens förväntningar,

På måndag börjar vi dela ut julbidrag till dessa personer/familjer, av  julgrytans insamling som nu pågår för fullt fram till jul. Är så tacksam att vi också i år har vi draghjälp av Visby centrum, som samlar in julklappar och annonserar om vår insamling att man kan sätta in pengar direkt på vårt konto: Frälsningsarmens 148488-0  märkt med ”julinsamling”.

Jag känner  igen mig i kapten Joseph McFee där han lovat ge mat utan att ha täckning, det har jag varit med om i många år. Förra året var första gången som det kom in stora belopp tidigt i december som gjorde att jag kunde koppla bort oron. I år har vi  igen utlovat för mer än vi hittills har täckning för, och mer kommer det bli för vi har inte hunnit med att svara och boka in alla ansökningar ännu. Lite pirrig är jag allt innan jag ser att det går ihop, men jag har fått god träning att lita på att Gud kommer förse allas nödrop och gotlänningen är inte sen att dela med sig.  Förra årets julinsamling låg vi procentuellt sett på julgrytans topplistan  av de städer som samlat in mest i hela landet! 

Heja Gotland! Vi visar att vi vill ta ansvar för vår nästa.

 Nu gör vi det i år igen, eller hur?

Anki

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “”Håll grytan kokande”! Trevligt inslag i gatubilden eller ett verkligt behov?

  1. Ping: Ännu ett års julutdelning är avklarad! | Frälsningsarmén Visby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s