Är vi vuxna beredda att ta striden?

Centerns ungdomsförbund la fram ett förslag till partiets årstämma om att legalisera canabis, en motion  om att tillåta en reglerad och beskattad cannabishandel på samma sätt som nu sker med alkohol.

Moderpartiet tar sitt ansvar och avslår förslaget! Bra jobbat!

 Jag hann att bli  orolig över förslaget,  med en samtalspanel i minnet från förra Almedalsveckan.  Där samtalet bla handlade om att  kämpa för ett rökfritt Sverige. Då jag minns att en av politikerna, var tydlig med att han tror inte på förbud.
I en folder som Hälsoguiden gett ut till föräldrar med frågor och svar ang rökning står det:
”Jag hörde att rökning ofta är det första steget
mot alkohol- och drogmissbruk. Hur mycket ska
jag som förälder oroa mig?”
Det är sant att ungdomar som röker statistiskt sett har fler
riskbeteenden än andra, bland annat drogmissbruk.
Forskningen visar att…
Hjärnans belöningssystem hanterar nikotin, alkohol och
droger på liknande sätt. Alkohol och nikotin påverkar varandras nedbrytning. Rökaren ”höjer” sin toleransnivå mot
berusning av alkohol (men inte mot de fysiska skadorna!)
Skrev i ett tidigare inlägg  om en föreläsning  ”Konsten att överleva som tonårsförälder” av Christina Stielli.  Hemligheten var inte att ge oss råd vilka gränser vi skulle sätta upp,  utan nödvändigheten av gränser och framför allt att vi måste vara beredda på att ta striden.

Den förälder finns inte som inte skyddar sitt barn att falla från en balkong eller annan livsfarlig plats. Instinktivt agerar man vid faran. Ett litet barn fattar inte faran förståndsmässigt, då är det  förälderns uppgift att rycka in som gräns sättare.  När barnet blir större så måste  vi va beredda att ta striden ?

I veckan var vår dotter som är 14 år  på cykelutflykt med skolan och det framkom att eleverna inte hade haft cykelhjälm. För mig har denna frågan blivit högaktuell efter att vår dotter i höstas cyklade till ridhuset (utan cykelhjälm), vid ett vägbygge cyklade hon ner för en asfaltskant  och föll ut på vägen. Just då kom en bil som fick tvärbromsa framför henne. Hon klarade det lite lätt chockad, ett ögonblicksverk till att hennes liv kunde total förändrats.

Jag skulle ha svårt att  förlåta mig själv om det hände henne något och jag inte har gjort mitt yttersta att hjälpa henne ta ansvar hela vägen. Så nu går diskussionen hemma  vad som kan motivera vår dotter  att ha på cykelhjälm trots kompis trycket. Jag är besviken på skolan som inte tar sitt ansvar och ser till att alla har cykelhjälm vid organiserad utflykt.  Jag kan höra inom mig vilket drev det skulle bli om olyckan var framme. Hur standarfrasen återigen skulle komma fram: ” vi ska se över våra rutiner”.  Hallå då är det försent!!

Är vi vuxna beredda att ta striden för våra barn?

Anki

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Är vi vuxna beredda att ta striden?

  1. Bra skrivet! Håller med, vi måste våga säga nej till vissa saker!

  2. Nettan

    Håller också med! Det finns nog ingen förälder som inte har haft problem med tonåringar och cykelhjälmar. Jag är av den åsikten att man ska utsätta sig för det man är rädd för. När min egen äldsta dotter började hjälmvägra hade jag först ett allvarligt samtal med henne om risker med att cykla utan hjälm. Sedan hämtade jag hennes och min egen hjälm för att göra en gemensam cykeltur. Första gångerna fick jag själv knäppa på henne cykelhjälmen. Tänk på att det kan kännas mycket generande för en tonåring att visa sig ute i hjälm. Så om du måste sätta på henne hjälmen är det viktigt att du bekräftar hennes känsla men låt det inte påverka din beslutsamhet och dina regler. Förklara bara att du gör det för hennes eget bästa och att du vill att ni båda kommer hem oskadda. Responsen från min egen dotter har varit jättebra så nu har hon börjat använda hjälmen igen utan att jag behöver säga till henne. Hoppas det går bra även för dig. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s