Konsten att överleva som tonårsförälder!

I går var jag på föreläsning i Säveskolans aula, och lyssnade till Christina Stielli om ”Konsten att överleva som tonårsföräldrar” . Den var så bra! Dels var hon duktig på scen, hon var rolig, bjöd på sig själv och lyfte just själva ämnet på ett befriande och realistiskt sätt.

Jag vill dela en liknelse som hon delade och som inte släpper mig.  Hon ville att vi skulle föreställa oss att hon bjöd hem oss till sin lägenhet som låg på 30:e våningen, hon ville visa sin nybyggda terass som var 40 kvadratmeter stor. Den var inte riktigt  färdigbyggd,  räcket fanns inte på plats ännu.  Hon föreställde sig att ingen av oss vågade gå så långt ut på terassen,  att vi hellre föredrog att stå i öppningen och beundrade hur fint det skulle komma bli. Sedan skulle vi föreställa oss att vi kom tillbaka efter några veckor då terassen hade fått sitt räcke, och hur vi då alla  obehindrat gick omkring  på terassen och njöt,  och gick modigt ända fram till räcket för att beundra den fina utsikten, några till och med lutade sig mot räcket. Vilken terass, vilken utsikt! Helt fantastiskt!

Min tolkning av  liknelsen var att utan gränser blir tonåringarna otrygga och osäkra,men med gränser blir dom trygga.   Men, vi vet ju att det inte är detsamma som att tonåringarna  säger till sina föräldrar; ” tack snälla mamma och pappa för att ni sätter gränser,  jag  känner mig så  trygg!”

Här kom hennes härliga  humor om att vara förberedd på den motsatta reaktionen.  Hon dramatiserade  hur vi behöver gå till garderoben och klä på oss full rustning från topp till tå, för att rusta oss och förbereda oss för strid, för det kommer det bli.  Hemligheten var inte att ge oss råd vilka gränser vi skulle sätta upp,  utan nödvändigheten av gränser och framför allt att vi måste vara beredda på att ta striden.

Den va  mitt i prick!

Jag som kristen kunde ju inte låta bli att applicera  liknelsen på att Gud förhåller sig precis på samma sätt till människan.  Han har satt gränser.  Inte för att missunna oss något, utan för att vi ska vara trygga!

Anki

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Konsten att överleva som tonårsförälder!

  1. Tack för ett fint inlägg kära du. Det var väldigt trevligt att få träffa dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s