Rehabilitering måste få ta tid. Alla blir vinnare!

Jag har aldrig gjort det och skulle aldrig våga göra det för jag är alldeles för harig av mig, att ta hand om en lite skadeskjuten övergiven fågelunge.

Jag har ett svagt  minne av en bok från min barndom,  om en vingskadad fågelunge som blev omhändertagen  av en familj som gav allt till den här lilla fågelungen som till slut lyckades lära sig flyga. Jag kan fortfarande minnas den där lyckokänslan som läsare när fågeln tar sin första lite osäkra flygtur, men svävar snart graciöst och vackert ut över landskapet.

I bland kan vi människor känna oss vingklippta eller som skadeskjutna fågelungar som behöver omvårdnad och stöd innan vi klarar oss själva  och så småningom bli redo att  knuffas ur boet för att  flyga själv. Tycker om den metaforen för den talar ett så tydligt  språk.

Beroende på hur stor skadan är så tar det olika lång tid för att bli flygfärdig, här vet jag ingenting om fåglars rehabilitering, men däremot en hel del om människors. En sak är jag helt klar över, om målet är att bli flygfärdig så måste rehabilitering få ta tid, olika lång tid beroende på hur stor skadan är. Om man försöker forcera eller utsätta  personen för  press att flyga innan dem är redo,  så har jag sett  effekten liknas vid en skräckslagen darrande  fågelunge.  Effektiviteten  får precis motsatt effekt, rehabilitering bromsar upp och tar ännu längre tid. Alla blir förlorare!

Jag har bestämt mig för att i tid och otid lyfta fram att rehabilitering måste få ta tid. Konsekvensen:  Alla blir vinnare!

Just det där ögonblicket när någon är redo och  lyfter för att  flyga, är ett minst lika stort lyckorus för den som står bredvid som för den som flyger! Jag vill lyfta upp många exempel på att det är möjligt, det här tror jag vi är väldigt bra på. Eller det är helt enkelt det som är Krukmakarens Hus!

Anki

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s