Skärtorsdagen är en händelserik kväll att minnas.

Jag vet inte varför men jag älskar att läsa om Jesus sista kväll med sina närmaste vänner/lärjungarna. Jag anar att det är för att det är så otroligt mänskligt och samtidigt så otroligt gudomligt. Det står ju faktiskt rätt så mycket i bibeln om just den kvällen, sista natten med gänget.

I morgon kväll, skärtorsdagen  är  den kvällen då vi minns. Vi har några år haft en gemensam måltid i all enkelhet och läst bibeln rakt upp och ned om vad som hände den kvällen och varvat det med sång och musik. Jag förbereder det nu tillsammans med några medarbetare.

Jag  kan läsa den texten om och om igen utan att tröttna.  Petrus lovar dyrt och heligt att han aldrig kommer överge Jesus. Jesus vet redan att samma kväll kommer  det ske och förutsäger också det  till Petrus.

Visst är det lätt att lova guld och gröna ängar  i stundens ingivelse, men så snart det gäller så är det inte lika enkelt, inte ens att hålla upp ögonen för en kväll när den man älskar svettar blod av ångest. Så fortsätter det hela kvällen, den mest ivriga att försäkra sin kärlek,  sviker gång på gång.

Som läsare är det blandade känslor, man blir både besviken och arg på Petrus.   Jag ryser när jag läser hur Jesus vänder sig om och ser på  Petrus  när Petrus för tredje gången ”svor och bedyrade, jag känner inte den mannen”.

Det måste va för att man har facit i hand som den här texten är så speciell. Petrus blir  förlåten, och inte ”bara” förlåten, Jesus hade fortfarande förtroende för Petrus, så stort förtroende att han efter uppståndelsen ville bygga sin kyrka på Petrus. Jag ryser minst lika mycket när jag läser om det.

Jesus visste  att Petrus aldrig skulle kunna göra om det, han hade lärt läxan.

Anki

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Skärtorsdagen är en händelserik kväll att minnas.

  1. L M

    Tack Anki för Din berättelse, något många borde tänka på.
    Önskar Dig och Din familj en fin Påskhelg.
    Kram Lill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s