Plåster på såren.

Märkligt fenomen med plåster. Du minns det säkert själv som barn, och som förälder tror jag  alla känner igen  vilken effekt  plåstret har. När den lilla  skadan göms bakom ett plåster så känns det genast mycket bättre.

För vissa håller det i  sig till vuxen ålder, jag är en vad dom.  I dag hackade jag ett äpple och en liten, liten, liten flik av finger toppen följde med. Jag ville direkt gömma det bakom ett plåster för att slippa och se, med ens känns det faktiskt  mycket bättre.

Mycket märkligt!   Att vi genast mår lite bättre för stunden att glömma det onda genom att gömma det, och det läker ju faktiskt till slut om vi ger det lite luft emellanåt.

Med yttre sår funkar det, med de inre såren är  det helt klart inte lika enkelt att sätta plåster på.  Jag  tror  inte heller på ”att tiden läker alla sår”.  Jag tror att minnet bleknar och då känns det lite bättre. Ett mindre sår  kanske till och med kan läka men ärr efter ärr  sätter sina spår.

Skrev  i ett  tidigare inlägg om själens behov av vård.  Precis som med små sår som vi själva kan plåstra om behöver vi också ge vår själ lite egen omvårdnad. Hur gör man det då? Det beror ju väldigt mycket vad det är för sår, men  att  förlåta den som sårat mig är en nyckel.  Alla tankar om hämnd  skadar bara mig själv. Det är helt klart lite omständligare att plåstra om själen, det kostar på lite mer. Kanske är det just därför vi lätt slätar över  det och tänker att tiden fixar det?

Men jag lovar, du mår så mycket bättre!

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Plåster på såren.

  1. Thomas Wilker

    Förlåtelse är stort och i allra högsta grad själavårdande. Med hämnden skadar vi inte bara oss själva utan också den andre. Om vi struntar i plåstret kanske såret blir infekterat och allt blir bara värre.

    Allt gott!
    Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s