”men själen då?”

En vän gick igenom en stor hjärnoperation under torsdagen, på måndagen tyckte läkaren att hon återhämtat så pass att han ville skriva ut henne. Vännen visste inte hur hon skulle hantera beskedet, hennes insida skrek; ”men själen då”?

De orden ringer inom mig,  jag har så svårt att förstå hur det kan vara möjligt att man inom människoyrken kan  separera själen med kroppen. Att focus  är på det synbara, det som påvisas som ”sjukt”  genom prover/röntgen mm. Medan insidan ropar: ”Lämna mig inte! Se mig!  Lyssna på mig! Det kanske inte syns, men det gör såå ont och är så förvirrat i mig!”

Det här vet alla upplysta människor, men ändå ignoreras det. Väljer vi att inte se det som inte syns, för det är helt enkelt lättast så? Kan det vara så illa att det är ekonomin som styr? Där bedrar vi oss i så fall själva,  smärtan i själen kommer till slut upp i andra skepnader i kroppen. Det är inget att leka med, men ändå upprepas det hela tiden.

Jag vet vad jag talar om, jag har jobbat i många år med just omsorg  om själen, och det är absolut det som ligger mig varmast om hjärtat.  Därför brister mitt hjärta när själen ignoreras!  Jag tänker inte ge upp,  just nu jobbar jag/vi med att påvisa vad som händer med människans hälsa när hela människan får omsorg. Det är otroligt spännande! Det kommer jag dela mer om längre fram.

Mitt i  skrivandet om detta så fick jag en länk till programmet Nyhetsmorgon, där Julia Mjörnstedt som startat företaget ”Ung cancer” var med:     http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2286952.

Bra Julia! En viktig röst för alla som drabbas! Så här skriver hon efter programmet:

”I morse satt jag hos TV4Nyhetsmorgon med Försäkringskassan generaldirektör Dan Eliasson för att diskutera händelsen med vår 23-åriga medlem, men även för att belysa det större perspektivet.             Att Försäkringskassan återigen skyller på ”missförstånd” och bara lägger sitt fokus på ett enskilt fall gör mig minst sagt ledsen och frustrerad.Dan Eliasson avslutar med att säga ”Finns det läkarintyg som styrker att man har svår cancer och man inte kan jobba, det är klart att man ska ha rätt till ersättning.” Så vi undrar – vilken cancer är inte ”svår”? Finns det ”lätt” cancer?”, skriver Julia.”

Ja man undrar vem som avgör den gränsen?  Mina tankar går direkt till; Vad händer på insidan efter ett cancer besked,  oavsett ”grad”?  Återigen blir själen totalt överkörd.

Det som inte syns finns inte, brukar tidningarna annonsera. I det sammanhanget är det nog sant. Men när det gäller människan som är långt högre komplicerad, så finns det något så otroligt vackert och komplicerat i henne som inte syns.

Jag kan inte låta bli att dra parallellen till min kristna tro på Gud som också finns, fast Han inte syns!

Anki

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “”men själen då?”

 1. Lill

  Hej Anki !

  Jag blir rakt bedrövad när jag läser det Du har skrivit.
  Tyvärr så ser sjukvården ut precis så som Du har skrivit, jag vet av egen erfarenhet.
  Likväl så kan man inte förstå att detta får pågå år efter år som det nu gör.

  När jag läste om mannen som skulle lämna datum för sin dödsdag till försäkringskassan, då fick jag nog.
  Att vi har det som vi har det i dag med dom gamla och sjuka då speciellt psykiskt sjuka kan vi bara lasta våran regering för. Alla går snart på knäna för att orka med, men dessa herrar och några till vill tydligen lägga alla tillgångar som finns i egen ficka.

  Ja kanske jag är cynisk eller på annat sätt stöter mig med någon som läser detta, men det måste bli ett slut på denna regerings totala empati lösa beteende.

  Kram Lill
  P.S Lars Björkqvist har han slutat, har sänt mail till honom? D.S

  • anki.karlsten@gmail.com

   Skickat från min iPhone

  • anki.karlsten@gmail.com

   Det är väldigt tungt för många som upplever sig överkörda, det har vi alla rätt att få uttrycka. Tack för att du delar. (Lars är tillbaka nästa vecka, från tisdag.)

   Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s