Apropå Frälsningsarmén om tio år!

I går kom en kvinna till mig, som är en relativ ny kontakt sedan i somras, hon hade lyssnat på radion där hon hört att Frälsningsarmén enligt statistik inte kommer finnas kvar om 10 år. Frälsningsarmén var något nytt för henne och hon förstod inte riktigt, min bild är att ni har så mycket på gång. Min spontana respons var att det kan se väldigt olika ut på olika platser och att det är nödvändigt att det som inte växer får dö.

Nu har jag själv sett filmklippet från Falun på de godmodiga damerna, jag får lite ont i magen, ingenting emot dessa damer som jag inte känner till. Det är bara det att jag känner så väl igen hur det var när jag själv var ung. Istället för att ta emot en ny generationen full av idéer så var formerna/uniformerna viktigare att föra över till den uppväxande generationen. Det höll på att få mig att kvävas. Förstår all välmening, de hade varit med i en storhetstid då Frälsningsarmén växte och var rädd om sitt arv. Jag vet att jag rör mig på känsligt område när jag säger att jag tycket det osade större kärlek till formerna än till Jesus.

Former som inte fyller en funktion, som inte ger tillväxt, måste dö. När jag läser  Frälsningsarméns historia, bli jag så otroligt peppad och stolt! Vilket arv vi har att förvalta, som inte har något som helst med former att göra. Ta del av tidigare inlägg om sociala Upprättelseföretag. Risken är stor för alla rörelser att stagnera, det är något vi hela tiden behöver se upp med.

Jag kommer aldrig glömma en av Frälsningsarméns generaler: John Gowans då jag fortfarande var ganska ung som officer; han talade i samband med en kongress till alla officerarna i Sverige, det var fortfarande i en tid då det värnades (i mina ögon) för mycket om formerna.  Men han vände totalt upp och ner på begreppen, när han med auktoritet förmedlade att vårt uppdrag som Frälsningsarmén var att göra Jesus känd och att inga former skulle begränsa oss, om vi så ska stå på händerna för att väcka människor så låt oss göra det.

Det satte sig hos mig och hjälpte mig otroligt mycket att känna mig fri att vara mig själv fullt ut. Nu var det inte så att jag hade låtit mig anpassas helt på något sätt, men det blev liksom rumsrent att vara lite galen och annorlunda.

Självklart måste vi erkänna att vi vill ha fler anhängare, annars är vi väl dumma. Men jag håller med flera av mina företrädare att vår existens inte hänger på antalet medlemmar, så länge det finns eldsjälar som brinner för sin stad och sina medmänniskor och framför allt:

Så länge vi har Gud på vår sida så kan vad som helst hända!!

Anki

4 kommentarer

Under Uncategorized

4 svar till “Apropå Frälsningsarmén om tio år!

 1. christer aberg

  Anki,
  Tack för ditt inlägg som är mycket positivt att läsa och jag stöder dina tankar helt ut. För att vara en person som följt er utveckling i Visby under alla år och att vara en person som ”kan” Frälsningsarmen både ”utan, innan, fram och baklänges” vill jag bara för övriga konstatera att där det händer att Gud verkar där är det oftast med okonventionella metoder (ifall man är traditionalist). För mej handlar det inte om okonventionella metoder utan att vara rätt i tiden, följa med utvecklingen och att leva i nuet.
  Christer Aberg

 2. Bra! Lägg till länken till tv-klippet också, tog mig för pannan när jag såg det…

  • Ann-Christine Karlsten

   Jo, men jag tror de flesta har lst blogginlgget nu. Knner mig inte heller s motiverad att lnka till ngot som r p vg att tyna bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s