Skillnaden mellan och självkänsla och självförtroende.

Planerar just för en föreläsning om  Guds syn på människans värde och ibland vår egen bristfälliga syn på oss själva .  En bra bild: Ute på marknaden växlar värdet. Där är det tillfället som avgör börsens nedgång och uppgång. Där är värdet relativt. När Gud ser på oss är värdet inte relativt, det är absolut!  Ditt värde påverkas inte av tillfället eller av ditt beteende mönster, eller livsbagage.

Det är när vi inte ser eller vågar tro att vi har ett visst värde som vi måste överträffa oss själva genom att bevisa att vi kan.

Mia Törnblom sätter bra ord på skillnaden mellan självkänsla och självförtroende med egna exemel:

Självkänsla är medvetenhet om den egna personlighetens värde.

Självförtroende är stark tilltro till den egna personligheten förmåga att prestera.

Exempel på låg självkänsla: ”En dag när jag var tio år sa en kille till mig att tjejer kunde inte spela fotboll. Jag gick hem till pappa och sa att jag ville börja spela fotboll, då sa min pappa som var lite tveksam, om du vill det så får du ringa och anmäla dig själv. Det gjorde jag. Jag haft stor glädje av att jag spelade fotboll, fick många vänner, åkte på läger till olika länder. Jag var ganska duktigt och det var roligt så klart”

Om vi tittar på detta exempel så visar det tydligt att jag hade gott självförtroende. Killen sa ” tjejer kan inte” – jag visste att jag kunde. Om min självkänsla hade varit lika stark och balanserad som mitt självförtroende hade jag förmodligen tittat på honom och tänkt: Vad tokig han är, det är klart att vi tjejer kan!  Kanske hade jag engagerat mig i att förklara att vi tjejer kan. Om jag hade haft en god och balanserad självkänsla hade jag inte känt mig tvungen att bevisa någonting för honom. Istället hade jag frågat mig själv vad jag ville göra. Jag kanske egentligen ville dansa balett eller spela handboll./Mia

Ibland gör vi fel men vi är aldrig fel.

Anki

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s