Känd som världens största sociala Upprättelseföretag!

Jag försjunker jag mig i en  av böckerna som jag hittade i mammas bokhylla när jag rensade den. Jag har tittat i den många gånger tidigare, den består mest av bilder av Frälsningsarméns verksamhet genom åren, med mycket koncentrerad text författad av ; Torsten Kjäll, officer i Frälsningsarmén.  I några meningar sammanfattas  grundaren William Booths vision som berör mig på djupet,  orden sticker ut som eldskrift för mig och jag blir tagen på nytt.

Så här läser jag: I boken ”i mörkaste England och vägen ut” publicerar William Booth sin sociala plan, som  blev en dramatisk ögonöppnare för hela den engelska nationen. Kungahuset, stadsmän, kyrkoledare, författare och tidningsmän greps av William Boths idé. Han ger en liknelse som ingen kan veja inför: En droskhäst i London har fyra förmåner:  1.När den stupar hjälps den på fötter. 2. Så länge den lever har den skydd för natten. 3. Mat för dagen. 4. Ett arbete att uträtta.

Detta är vad miljoner människor i vårt land faktiskt saknar. Något måste göras ….! Han upprättade en social plan med målsättningen: ”En tillvaro värd att leva åt alla för tid och evighet”!

Planens huvuduppdrag var att skapa : En ”stadskoloni” för att ge arbete, mat och husrum åt alla.  En ”lantkoloni” för omskolning. En emigrantkoloni på andra sidan haven, dit  ”fräslningsskeppen” skulle föra de återupprättade från storstadens slum till en tillvaro värd att leva.  Den planen bringade William Booths samtid till aktion på många fronter. Många av hans framsynta projekt kom till utförande både genom Arméns försorg och utanför densamma och Frälsningsarmen blev känd som ett av de största sociala upprättelseföretag som jorden skådat!  (Så långt boken.)

Ohho!!!Jag blir helt förälskad! Det är ingen liten vision:)  Har faktiskt aldrig hört uttrycket ”upprättelseföretag” tidigare, jag googlade på det men fick ingen träff:). Jag bara älskar det.

Det blir så klart för mig att det inte är en tillfällighet var jag är ställd. Jag blir så himla stolt!  Uppmuntrande är hur begreppet ”upprättelseföretag” väl stämmer in på  Krukmakarens Hus vision som upprättelseplats för ande, själ och kropp.  Jag är med i ett sammanhang med en långt mycket vidare vision …..

Häftigt är också att läsa om att planen genomfördes av flera aktörer i samhället.  Det blir bekräftande för oss här på Gotland, inför att inlett samarbete med olika samhällsaktörer, där var och en gör sin proffession… Låt oss inte sönderstressas av stora visioner för då blir det inget,  om alla gör sin del då blir det något så fantastiskt vackert som ”upprättade människor”.

Socialt upprättelseföretag, smaka på det!

Anki

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Känd som världens största sociala Upprättelseföretag!

  1. Ping: Så länge vi har Gud på vår sida kan vad som helst hända | Frälsningsarmén Visby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s