Seminarie om barnfattigdom=fattiga föräldrar.

Var på ett sista seminarie igår om: ”barnfattigdom=fattiga föräldrar”.

Detta ämne samtalas det och skrivs det om och det fanns flera seminarier under Almedalsveckan i ämnet. Tycker själv att barnfattigdom är ett väldigt kraftigt uttryck, framför allt när jag tänker på mina kontakter i Zambia och Ukraina. Väljer hellre att säga att familjer är ekonomiskt begränsade.   I vårt konsumtions samhälle är det inte lätt att hänga med när man lever med en begränsad ekonomi. Det drabbar självklart barnen och  medför ett utanförskap. Det krävs en stor portion motivation och karaktär för att klara av att rätta mun efter matsäck, när man noga måste välja vad man ska lägga pengarna.

Tillbaka till seminariet; där var representanter från Rädda barnen, Bris, Barnombudsmannen, kronofogden. De gav siffror och statistik ,  gav exempel på några brev från barn, och vad som händer om man blir vräkt från sin bostad, vilka åtgärder som vidtas. Man uppehöll sig en del omkring avgifter i skolan som exkluderade familjer. Om barns rädsla för ”kronis” kronofogden.

Efter en timmas ganska ”torra” fakta så släpptes publiken in, då tog en pappa till orda och delade rakt upp och ned att han var en av de drabbade. Om den skuld och skam som han bär på för det han har utsatt sin familj för. Han bar på föreningströjan ”spelberoende”.  Det var så avväpnande  och det lyfte seminariet till taket när en person bjöd på sig själv och sin egen erfarenhet.

Det finns en mängd olika orsaker till varför familjer lever ekonomiskt begränsade.  Därmed inte bara ett svar hur man ska komma till rätta med barnfattigdom och det handlar inte enbart om politik.  Det är mycket mer komplicerat än så.

Anki

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Seminarie om barnfattigdom=fattiga föräldrar.

  1. Ping: Stoppa barnrikedom? | Frälsningsarmén Visby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s