Ropa på mig i nöden.

I söndags kväll såg jag ”Bäck” filmen, som jag tyckte var ovanligt bra på flera sätt.  Upplösningen överraskade, och avslutnings dialogen  på balkongen mellan Bäck och sin alkoholiserade granne har följt mig hela veckan.

Grannen berättar en historia om ryssen, tysken och svensken som alla tre var sjuka. Så  träffar dom Jesus som först frågar  tysken ( på tyska förstås) om han vill att han ska göra honom frisk. Tysken tackar ja, Jesus lägger händerna på honom och han blir frisk. Jesus frågar ryssen samma fråga (på ryska förstås), och helandet  upprepas. Till sist fråga Jesus svensken om han vill bli frisk:  Nej för ###, jag är ju sjukskriven!

Detta skrattade jag glatt åt tillsammans med Bäck och många andra. För mig var så mitt i prick, vi svenskar ska klara oss själva så bra. Vi är oss själva nog. Man måste ju kunna skratta åt sig själv.

När jag började tänka efter på vad det kan stå för blir jag både arg och ledsen.

Är det just detta fenomen som gör livet till ett helvete för många sjuka människor idag som inte får igenom sin sjukskrivning?  För några har det varit en vinst att vara sjuk och luta sig mot sjukförsäkringen, istället för att jobba på att bli frisk.  Beslutsfattare har  försökt förhindra detta genom omänskliga regler som  får konsekvenser att sjuka blir totalt överkörda. Grrrr!!

Ett annat perspektiv;  har vårt land byggt upp ett system som ersätter behovet av Gud? I länder som inte har samma trygghet är Gud en naturlig del i vardagen.

När svensken råkar i knipa utanför samhällets trygga ramar är det många som ropar på Gud. Men det är helt okey enligt Guds ord, bibeln: ”Ropa på mig i nöden”.

Anki

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Ropa på mig i nöden.

  1. pekka

    Mest blir jag ledsen att det finns folk som utnyttjar systemet, men förhoppningsfullt så är dom väl inte så många!

  2. Soldat Ulf

    Jag kan tycka att det är ganska typiskt svensken att svara så, ditt blogginlägg är bra! En del människor tror jag ”hamnar” i sån situation där dom är ”tvungna” eller mer eller mindre blir ”drabbade av insikten” att nåt måste göras åt situationen. Gud söker människor i alla situationer, tror jag.
    ”Människosonen har kommit för söka efter det som var förlorat och rädda det.” Luk.19:10

    Soldat Ulf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s