Släpp loss, va dig själv och se andra!

Tillbaka till Benny Haags bok och det som väcks inom mig (blogginlägg 27/4)

Redan som tonåring  blev jag väldigt provocerad av att uttrycket ” festa”  är synonymt med att träffas och dricka sig mer eller mindre full. Hur ofta hörde man inte under fredagen, ”hänger du med ut och festar i kväll”.

Helt fräckt har ett ord bestulits! För mig som aldrig har fattat att man måste dricka alkohol för att ha kul och släppa på hämningarna, är det obegripligt. Jag vägrar att släppa det ordet till alkoholen.

Eller idag som 50-åring,  se glimten i ögat eller höra röstförändringen  på ”jämnårig män”, (det finns säkert kvinnor också) det där tillgjorda skrattet när någon lyriskt börjar pratar om att lyfta på korken till kvällen. Jag återupplever direkt högstadie tiden, samma röstläge, samma barnsligt förtjusta förväntan.  Eller ännu värre snacket dagen efter, återigen det där speciella skrattet när man pratar om vad som blev sagt och gjort. Det där man vågade säga eller göra som man förmodligen aldrig skulle gjort i ett nyktert tillstånd.  Det värsta är att syftet med att dela gårdagens bravader är att alla ska skratta. Det bara stockar sig i halsen, jag blir bara ledsen över det oäkta sättet att ha kul.

Benny Haag skriver om sina funderingar att skriva en monolog om alkohol och dess konsekvenser, slitningar i tanken om att det kanske är omöjligt  just för det massiva motstånd mot att överge smakupplevelsen, njutningen.

Han skriver:  ”Mänskligheten vill väl hellre ha en vinprovning med livsnjutarkonsulenten Steffo Hörnqvist. Har alltid retat mig på fyrans självgoda fredagsmorgnar, till och med när jag drack: Frithiofsson sitter rödnäst och blossig och delar ut solar till utmärkta viner som vi bara må-å-å-åste köpa innan de tar slut på systemet. Och Steffo ser så rosenkindad och lycklig ut när han får sörpla i sig ett  fyndvin från Sydafrika.                                                                                                                         Skulle vara intressant att få höra reaktionerna om de provade chips eller cigaretter. Dietisterna skulle rasa. Lungcancerläkare skulle Rasa. Men snacka kröken det går bra. Då är det ingen som faller omkull.                     Vore spännande att läsa en statistik väl underbyggd undersökning om barnmisshandel. I hur många fall där en pappa slagit sitt barn har den utlösande faktorn varit två påsar grillchips, två paket Marlboro eller två flaskor vin?”

Det som smärtar mig är att de sista åren så har vi märkt en tendens att människor som vill bli soldatmedlemmar i FA, avstår för att det ingår ett  nykterhetslöfte i medlemskapet. De vill inte avstå smakupplevelsen av ett glas vin till maten, inte vara ännu mer annorlunda som kristen. Flera olika goda skäl.

Jag uppfattar de goda skälen som jagcentrerade, jag, mig och mitt. Frälsningsarmens grundare William Booth sista budskap till sitt folk var: ”Others”.

Kom igen soldater; ”släpp loss, va dig själv och se andra”.

Anki

5 kommentarer

Under Uncategorized

5 svar till “Släpp loss, va dig själv och se andra!

 1. Emelie

  Intressant att läsa dina tankar, Anki. Jag känner igen det där. Ordet ”festa” har alkoholen nästan tagit patent på.

 2. Anders Ljungberg

  Håller mig dig helt och fullt Anki. Jag lyssnade på Benny Haag i veckan som gick. Det som fick mig att tänka efter var hans frimodighet/tydlighet kring alkoholen. Både ur perspektivet som utsatt, men också den som utsätter andra. Han sa det utan att för den skull moralisera, vilket jag tror att vi ofta är rädda för att hamna i om vi ska prata om alkoholens konsekvenser. För egentligen är det skrämmande med denna acceptans av någonting som förstör mer i samhället än någon drog.

 3. Tindra

  Hej Anki! Har följt Mannes blogg lite sporadiskt efter det att jag råkade klicka in på den ifrån facebook en dag, och så nu länkade han vidare hit. Kul att höra hur det går och vad ni har för er, saknar gotland ibland… Stora kramar till er alla keep up the good work! Kärlek å respekt! / Tindra

 4. Hanna

  Hej. Mycket bra skrivet. Jag brukar också försöka försvara och återta ordet ”festa”. Det förtjänar att få tillbaka sin breda och glada innebörd. Som nykterist kan man få många förvånada blickar på sig om man säger att man ska festa. Det är tråkigt att alkohol och andra upphöjande eller dövande medel ska omges av en magisk aura. Det mest modiga och magiska man kan göra är väl att vara fullt närvarande i stunden och i det man gör. / Hanna Bjärman

 5. Tack Hanna, då återtar vi det tillsammans, med förhoppningsvis många fler.
  Anki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s